Si të trajtoni dhe parandaloni gastroenteritin bakterial

Si të trajtoni dhe parandaloni gastroenteritin bakterial

Gastroenteriti bakterial ndodh kur bakteret shkaktojnë një infeksion të sistemit të tretjes. Njerëzit shpesh i referohen gastroenterit bakterial si helmim nga ushqimi.

Gastroenteriti bakterial zakonisht rezulton nga konsumimi i ushqimit ose ujit që është kontaminuar me baktere ose toksina të tyre. Mund të shkaktojë një sërë simptomash, duke përfshirë diarre, ngërçin e barkut, nauze dhe të vjella.

isshtë thelbësore që njerëzit me gastroenterit bakterial të pushojnë dhe të pinë shumë lëngje.

Ky artikull shikon shkaqet, simptomat dhe diagnostikimin e gastroenteritit bakterial. Ai gjithashtu mbulon trajtimin, parandalimin dhe komplikimet.

Shumë lloje të baktereve mund të shkaktojnë gastroenterit bakterial, duke përfshirë:

 • Escherichia coli (E. coli): Kjo mund të ndodhë në viçin e zhveshur dhe frutat dhe perimet e palara.
 • Shigella: Kjo mund të jetë e pranishme në ushqim të papërpunuar dhe ujë të kontaminuar, përfshirë pishinat.
 • Dhe: Këto mund të jenë në mish të papërpunuar ose të zhveshur, vezë dhe produkte të qumështit.
 • Yersinia enterocolitica: mishi i derrit të papërpunuar ose të zhveshur mund të përmbajë këtë bakter.
 • Campylobacter: Kjo mund të ndodhë në qumësht dhe shpendë të papërpunuar ose të zhveshur.

Mësoni më shumë se cilat ushqime zakonisht shkaktojnë helmim nga ushqimi.

Një person mund të marrë gastroenterit bakterial pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar ose pirjes ose gëlltitjes së ujit të kontaminuar. Magazinimi i pahijshëm, trajtimi dhe praktikat e gatimit të gjitha mund të çojnë në ushqimin të bëhet i pasigurt për të konsumuar.

Gastroenteriti bakterial përhapet shpejt nga personi në person, dhe njerëzit mund të marrin bakteret në duar duke trajtuar ushqimin ose ujin e kontaminuar. Bakteret e dëmshme janë gjithashtu të pranishme në jashtëqitjet e individëve me gastroenterit bakterial.

Gastroenteriti gjithashtu mund të jetë rezultat i një infeksioni viral, siç janë rotavirus dhe norovirus.

Mësoni më shumë rreth gastroenteritit viral.

Simptomat

Simptomat e gastroenteritit bakterial mund të ndryshojnë midis njerëzve dhe mund të varen nga bakteri që shkakton sëmundjen. Në disa raste, simptomat mund të mos paraqiten deri në 4 ditë pasi një person të kontraktojë një infeksion. Simptomat

mund të përfshijnë:

 • të vjella dhe nauze
 • dhimbje barku ose ngërç
 • Humbja e oreksit
 • ethe ose të dridhura
 • Stools të përgjakshme
 • çekuilibrin e elektrolitit

Për më shumë se 3 ditë, ata duhet të kontaktojnë një mjek. Shtë gjithashtu e rëndësishme të kërkoni ndihmë mjekësore nëse ata pësojnë ethe, gjak në jashtëqitje ose shenja të dehidrimit të goslim mashtrim rëndë.

Një mjek do të pyesë individin për simptomat e tyre. Nëse ata dyshojnë se gastroenteriti bakterial, ata mund të kërkojnë një mostër stool për të identifikuar llojin e bakterit që shkakton infeksionin.

Trajtimi

Gastroenteriti bakterial shpesh do të pastrohet më vete pa asnjë trajtim. Sidoqoftë, një person mund të ketë nevojë të pushojë dhe të pijë shumë ujë për të zëvendësuar lëngun e humbur përmes të vjellave ose diarre.

Të vjellat dhe diarreja gjithashtu mund të bëjnë që trupi të humbasë minerale thelbësore si natriumi, kaliumi dhe kalciumi. Ushqimi i ushqimit ushqyes, lehtësisht i tretshëm mund të ndihmojë në rimbushjen e këtyre mineraleve. Nëse kjo nuk është e mundur, një person mund të dëshirojë të konsumojë lëngje zëvendësimi siç janë pijet e rehidrimit.

Në përgjithësi, njerëzit mund të trajtojnë simptomat e gastroenteritit bakterial në shtëpi nga:

 • Duke marrë shumë pushim
 • Pirja e lëngjeve të mjaftueshme për të qëndruar të hidratuar
 • Ushqimi i sasive të vogla të ushqimit të pasur me minerale në intervale të rregullta
 • Shmangia e ushqimeve dhe pijeve që janë të pasura me sheqer

isshtë më mirë të flasim me një Doktor para se të merrni ndonjë ilaç pa recetë për të trajtuar gastroenteritin bakterial.

Nëse një person nuk mund të mbajë lëngje poshtë ose të dehidratohet shumë, ata mund të kenë nevojë të shkojnë në spital. Atje, një mjek do t’u japë atyre lëngje intravenoze dhe elektrolite.

Në raste të rënda të gastroenteritit bakterial, një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë antibiotikë. Sidoqoftë, disa forma të baktereve po bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj terapive tradicionale të antibiotikëve. Përdorimi i tepërt i antibiotikëve gjithashtu mund të dëmtojë sistemin e tretjes. Parandalimi

Banjo

 • Larja e duarve tërësisht pas prekjes së kafshëve, veçanërisht kafshëve të fermës
 • Duke përdorur një tabelë të veçantë prerjeje për mish të papërpunuar
 • Larja e perimeve, frutave dhe sallatave plotësisht Para se t’i hani ato
 • Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që kanë gastroenterit
 • Pirja e ujit në shishe kur udhëtoni
 • Shmangni ngrënien e mishit të papërpunuar dhe peshkut
 • Shmangia e pirjes së qumështit të pa pastruar
 • Ruajtja e ushqimit në mënyrë të duhur dhe hedhja poshtë çdo sendi që skadon ose prish
 • Mbajtja e kuzhinës dhe banjës së pastër
 • Praktikimi i larjes së qëndrueshme të duarve dhe kufizimi i kontaktit me të tjerët mund të ndihmojë në ndalimin e përhapjes së gastroenteritit bakterial.

  Komplikimet

  Komplikimi më i zakonshëm i gastroenteritit bakterial është dehidratimi, i cili ndodh kur njerëzit humbasin lëngjet nga të vjellat dhe diarre dhe nuk i zëvendësojnë ato. Nëse një person bëhet shumë i dehidratuar, ata mund të kenë nevojë të shkojnë në spital.

  Fëmijët dhe të rriturit më të vjetër kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të komplikimeve, kështu që kujdestarët duhet t’i monitorojnë ato nga afër.

  Këto komplikime mund të përfshijnë:

  • Ethet e larta
  • dhimbjet e muskujve
  • Humbja e kontrollit të zorrëve
  • Gjakderdhja në traktin e zorrëve, i cili mund të çojë në jashtëqitje të përgjakshme
  • Dështimi i veshkave

  . Kushdo që përjeton simptoma të rënda ose të vazhdueshme duhet të kërkojë kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur.

  Outlook

  Shumica e rasteve të gastroenteritit bakterial zakonisht do të pastrohen brenda një jave. Njerëzit me gastroenterit bakterial duhet të pinë shumë lëngje dhe të marrin sa më shumë pushim. Ata gjithashtu duhet të shmangin kontaktin me njerëzit e tjerë dhe të praktikojnë higjenë të mirë për të shmangur përhapjen e infeksionit.

  Fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit me sisteme imune të dobësuar janë në rrezik më të madh të përjetojnë komplikime.

  Një person duhet të kërkojë kujdes mjekësor nëse dehidratohen shumë, nuk mund të mbajë lëngje poshtë, ose të përjetojë simptoma të rënda ose të vazhdueshme.

  • gastrointestinal/gastroenterologji
  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studime të rishikuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .